Nyuddannede akademikere giver overskud i forretningen

I Aalborg har vi stor succes med at uddanne dygtige kandidater fra alle fakulteter på Aalborg Universitet. Faktisk så stor succes, at vi har problemer med at skaffe jobs til de talentfulde unge mennesker hurtigt nok. Det giver desværre udfordringer – ikke kun for den enkelte, der ikke kommer i gang med et arbejdsliv straks, men også for den kommunale økonomi.

Efter endt uddannelse tager nogle af de unge kandidater derfor enten tilbage, hvor de kom fra – eller de tager videre til steder, hvor der er jobs at få. Og det er helt ok! Det giver god reklame for Aalborg, at unge mennesker fortæller om de gode studieår i Nordens Paris. Det er også kostbart, at Aalborg er kendt som eksportør af det meste værdifulde, vi har i Danmark: kvalificeret, motiveret og innovativ arbejdskraft med globalt udsyn. Men … de kandidater, der til vores held vælger at blive i området, skal have et job hér, og det har vi som erhvervsliv en pligt til at sørge for – også for vores egens skyld. Min tese er, at Aalborg skaber alt for få nye arbejdspladser, og det bliver et problem på sigt, hvis vi som borgere fortsat vil se vækst og velstand brede sig i Aalborg Kommune. Faktisk er det allerede en mærkbar udfordring i hverdagen.

Arbejdsløsheden blandt dimittender i de store universitetsbyer – herunder Aalborg – er for stor. Nogle vil mene, at det skyldes overproduktion af kandidater inden for specifikke akademiske retninger (og negligerer andre), og de kan meget vel have ret. Men det ændrer ikke ved, at medarbejdere med høje uddannelser skaber innovation og vækst i virksomhederne i Nordjylland. Hvis man ansætter dem! Med andre ord er de unge nyuddannede akademikere ikke en del af problemet – de er en del af løsningen.

Som erfaren erhvervsleder er det fuldstændig uforståeligt for mig, at de nordjyske virksomheder ikke står i kø ved uddannelsesinstitutionerne, når de nye kandidater kommer ud fra eksamenslokalerne. Det er gang på gang bevist i både teori og praksis, at med højtuddannet arbejdskraft kommer innovation, nytænkning og globalt udsyn. Alt det, som virksomhederne har brug for i en tiltagende globaliseret og digitaliseret verden.

Lad mig komme med et praktisk eksempel fra Aalborg Havn A/S, hvor jeg har været adm. direktør i de seneste 10+ år. I denne periode er antallet af medarbejdere med mellemlange og lange uddannelser – nyuddannede såvel som erfarne – vokset eksplosivt. I dag har mere end 30 % af vores medarbejdere en akademisk eksamen, og mere end 50 % af arbejdsstyrken har en mellemlang eller lang uddannelse fra universiteter, professionshøjskoler eller andre tekniske højskoler. I tillæg hertil har vi lige så mange medarbejdere med højere uddannelser end kandidateksamen, som vi har ufaglærte. Væksten i Aalborg Havn A/S har i løbet af de 10 år været på mere end 10 % – en vækstrate, der vel at mærke er skabt igennem finanskrisen.

Hos Aalborg Havn A/S har vi gang på gang oplevet, at en nyuddannet akademiker tænker nye tanker, udvikler nye metoder og skaber nye muligheder, og som virksomhed er vi blevet afhængige af at få nyt blod på denne måde for at understøtte og styrke vores vækst. I løbet af denne sensommer har vi blandt andet ansat to nyuddannede kandidater med speciale i økonomistyring, og med dem kommer ny teknologi og digitalisering til glæde for både os og vores kunder og partnere.

Mit opråb til erhvervslivet i hele regionen er: Gør jer selv en tjeneste og ansæt en nyuddannet akademiker nu! Så er jeres virksomhed bedre forberedt til fremtiden, og I understøtter samtidig væksten og velstanden i kommunerne.

For mig er de nyuddannede ikke en del af problemet. Det er jeg derimod! De er løsningen, og jeg er lidt ked af at indrømme, at der gik for lang tid, før jeg opdagede det. Jeg er super glad for at være erhvervsdrivende og borger i en by, hvor fremtidens råstof produceres i store og rigelige mængder. Så lad os nu komme i gang og lad os hjælpes ad med at hjælpe os selv. Det er vores egne børn og børnebørn, der tager de flotte uddannelser, og dem kunne vi jo aldrig drømme om at vende os bort fra.