Container
Aalborg Containerterminal håndterer containere til og fra hele verden
Jernbane
Direkte opkobling til det europæiske jernbanenet
Vej
Nem adgang til vejnettet og kort afstand til E45
Vand
Omkring 1.000 skibe passerer årligt gennem havnen med gods, udstyr og mandskab
Tørbulk
En af Danmarks mest aktive bulkhavne med tilpassede faciliteter
Flydende bulk
Tankkapacitet både nord og syd for fjorden
Projektgods
Kajnære arealer til håndtering af projektgods
Services
Serviceløsninger via vej, vand og jernbane
Forretningsbetingelser
Gennemsigtighed og klare retningslinjer
Kort over havnen
Se havnens områder med tilhørende kajnumre her.
Hvorfor Aalborg?
Aalborg rummer en af Danmarks største erhvervsparker og en vital logistikhub
Grøn omstilling
Bæredygtighed og grøn omstilling er et pejlemærke i vores aktiviteter
Infrastruktur
Multimodalt bindeled mellem Skandinavien, Nordatlanten og resten af Europa
Fokusområder
Erhvervspark, grøn omstilling, gods & logistik
Services
En bred vifte af services skræddersyet til den enkelte virksomhed
Lejekoncepter
Attraktiv erhvervspark med mulighed for lager, produktion og kontor
Ledige lejemål
Ledige lejemål, der er klar til indflytning med kort varsel
Kort over havnen
Se havnens områder med tilhørende kajnumre her.
Grønnere erhvervsudvikling
Grønnere samfundsvækst og erhvervsudvikling via regionalt samarbejde
CCUS
Førende vækstcenter for CCUS med hele værdikæden inden for kort afstand
Vindenergi
Internationalt anerkendt produktions-, test.- og oplagringshub
Power-to-X
Projekter og partnerskaber med stort udviklingspotentiale
Partnerskab & samarbejde
Strategiske partnerskaber og samarbejde skaber banebrydende resultater
Kort: Projekter i Nordjylland
Interaktivt kort over grønne projekter og løsninger i Nordjylland
Live: Besejlingsforhold
Følg den aktuelle skibstrafik og besejlingsforholdene i Aalborg havn lige nu
Sikkerhed & beredskab
Sikkerhedsvejledninger til havnearealer og ISPS-sikrede kajområder
Affaldshåndtering
Retningslinjer for ansvarlig behandling og modtagelse af affald i havnen
Blanketter & vejledninger
Blanketter til download, sikkerhedsvejledninger og relevante links
Krydstogt
Hold dig opdateret om krydstogtanløb i Aalborg i vores kalender
Kort over havnen
Se havnens områder med tilhørende kajnumre her.
Organisation
Port of Aalborg A/S er et aktieselskab ejet af Aalborg Kommune
Grøn omstilling
Bæredygtighed og grøn omstilling er et pejlemærke i vores aktiviteter
Partnerskab & samarbejde
Strategiske partnerskaber og samarbejde skaber banebrydende resultater
Strategi: Gate to great
Vores mission er at hjælpe virksomheder med at udvikle sig from good to great
CSR-strategi
Vores samfundsansvar er grundstenen i alt, hvad vi foretager os
Job & karriere
Port of Aalborg er en alsidig virksomhed med mange forskelligartede professioner
Nyheder & presse
De seneste nyheder, informationer og gode historier fra hverdagen
Whistleblower-ordning
Vi vil være en transparent og ansvarlig virksomhed
Siden 2016 har en række aktører arbejdet målrettet på at skabe bæredygtige løsninger og forretningsmodeller for virksomheder i Aalborg Øst. Projektet, der er iværksat af Port of Aalborg og Aalborg Universitet, går under navnet Miljø++, og første fase i samarbejdet afrundes i slutningen af 2020. Som håbet tyder alt dog på, at det vellykkede samarbejde fortsætter.e af aktører i de processer, vi står i, og med hendes viden kan hun udfordre vores måde at gøre tingene på, lyder det afsluttende fra Mette Schmidt.
I 2016 tog Port of Aalborg og Aalborg Universitet initiativ til samarbejdsprojektet Miljø++. Med i projektet er blandt andre Aalborg Universitet, Aalborg Kommune, Aalborg Forsyning og ErhvervsNetværk 9220, og efter den oprindelige plan skulle første fase af samarbejdet afsluttes i slutningen af 2020. Med brugbare resultater og en stærk opbakning fra de involverede aktører står samarbejdet nu stærkt til den næste fase:
– Port of Aalborg startede i sin tid Miljø++-projektet med det formål at udvikle bæredygtige løsninger, som kunne bidrage til udviklingen af attraktive arbejdspladser og erhvervsområder i lokalområdet. Ønsket var – og er fortsat – at optimere virksomhedernes ressourceflow af eksempelvis varme, el, køling og ikke mindst affaldshåndtering, og den ambition har der vist sig at være et stort potentiale i, siger Teknik- og Miljøchef hos Port of Aalborg, Mette Schmidt, og Udviklingschef, Jesper Raakjær tilføjer:
– Derfor er vi nu i gang med at se på, i hvilken konstellation vi skal fortsætte med samarbejdet. Der er stor opbakning fra mange af de bærende samarbejdspartnere, og Miljø++-tilgangen er en forudsætning for at få skabt en platform til at understøtte den grønne omstilling i havnens bagland og 9220-området, men også generelt i Aalborg og Nordjylland. Vi er derfor super motiverede for, at Miljø++-projektet fortsættes og fortsætter med at skabe resultater og nye synergier og indsigter, tilføjer han.
Samtidig peger han på, at mange af initiativerne i Miljø++ også har potentiale til at kunne udbredes til andre erhvervsområder i Aalborg og resten af regionen.
Unik platform og overblik
Aalborg Universitet fungerer som den primære udviklende enhed i samarbejdet og ifølge Ivar Lyhne, der er lektor på Institut for Planlægning på Aalborg Universitet og en del af projektet, ser de ligeledes et stort potentiale i at forbedre og udvikle tilgange til miljøvenlige løsninger. Det giver fordele for både lokale virksomheder, men også for samarbejdspartnerne i Miljø++:
– For samarbejdspartnerne handler det primært om at etablere en platform eller et testområde, hvor vi kan udvikle de løsninger, der er nødvendige for at skabe en mere bæredygtig udvikling hos virksomhederne og for samfundet som helhed. Flere af samarbejdspartnerne laver allerede projekter hver for sig, men der er stor fornuft i at koordinere og samarbejde om de processer og systemer, der skal til for at lave bæredygtige løsninger, og som ofte går på tværs af sektorer, siger han og tilføjer:
– Den slags arbejde kræver engagement og tillid fra mange aktører, og her har Miljø++ vist sig at være en fantastisk platform. Fra forskningen ser vi Miljø++ som en unik mulighed for at skabe innovative løsninger, der på den ene side kan forbedre virksomhedernes miljøperformance og forretningsudvikling, og på den anden side kan udvikle de samfundsmæssige systemer til at understøtte mere bæredygtige erhvervsområder.
Nuanceret indblik
Ifølge Ivar Lyhne handler samarbejdet ikke kun om at se på de relevante virksomheder og deres potentialer for bæredygtige løsninger. Det handler også om at indtænke de mange øvrige interessenter, som udviklingsarbejdet afhænger af:
– For at kunne komme i mål med nye innovative løsninger er det vigtigt at se på, hvilke myndigheder og andre interessenter, initiativerne afhænger af. Eksempelvis har samarbejdet i Miljø++ vist, at kommunen som myndighed med fordel kan spille en aktiv rolle og være opsøgende part, når det gælder virksomhedernes udvikling på bæredygtighedsområdet, siger han og uddyber:
– Vi hører fra nogle virksomheder, at deres gode idéer til grøn forretningsudvikling går i stå, fordi sagsbehandlingen tager for lang tid. I de tilfælde vil vi i Miljø++ gerne skabe et nuanceret billede af, hvad årsagerne kan være, så processen kan forbedres. En effektiv proces kræver også, at virksomheden sætter sig ind i, hvad der skal til, for at myndighederne kan foretage en hurtig sagsbehandling – og her har mange virksomheder formentlig mulighed for at forbedre sig.
Ph.D-afhandling om Miljø++
Miljø++ har med sin unikke platform givet anledning til et ph.d.-projekt, som primært fokuserer på cirkulær økonomi og industrielle symbioser. Her har ph.d.-studerende fra Institut for Planlægning på Aalborg Universitet Lucia Mortensen set nærmere på, hvad der skal til, for at industrielle samarbejder kan opstå og gennemføres med henblik på grøn omstilling:
– Samarbejdet mellem Aalborg Universitet og Port of Aalborg har fungeret rigtig godt under min erhvervs-ph.d., og selve Miljø++-projektet har givet mig rig mulighed for at undersøge, hvad der skal til for at kunne nå i mål med miljøvenlige tiltag som industrielle symbioser mellem virksomheder, siger hun og fortsætter:
– En af de mest gennemgående konklusioner i mit arbejde er, at processerne tager tid og kræver vedholdenhed. Industrielle symbioser mellem virksomheder er en langtidsinvestering og kræver inddragelse af rigtig mange aktører – offentlige såvel som private. Så hvis man gerne vil bidrage til grøn omstilling og cirkulær økonomi gennem symbiotiske forretningsmodeller, så kræver det en intentionel og proaktiv indsats, som skal faciliteres. Facilitering kræver de rette kompetencer inden for feltet, og her er Port of Aalborg godt på vej – og har måske også været lidt forud for sin tid – med Miljø++. Men Port of Aalborg kan ikke gøre det alene. Der er brug for, at det gode samarbejde mellem de forskellige samarbejdspartnere i Miljø++ fortsætter, og at alle parter fremadrettet yder en proaktiv indsats, lyder det afsluttende fra Lucia Mortensen.
Det forventes, at den nye konstellation for det videre arbejde i Miljø++ vil blive fastlagt, inden første etape afrundes i 2020. Et af formålene med det fremtidige arbejde vil – foruden bæredygtig forretningsudvikling – også være at påvirke politiske processer og afgiftsbarrierer, så initiativerne kan forløbe så let som muligt.
Langerak 19
DK-9220 Aalborg Øst
Email: info@portofaalborg.com
Tel: +45 99 30 15 00
Er du lejer og oplever problemer ifbm. drift og vedligehold af dit lejemål, så få hjælp via vores helpdesk.
for at gemme dine favorit lejemål og mere
Enter your email address and we will send you a link to change your password.