108 meter lange kæmpevinger udvikles i Aalborg

Aalborg har de seneste år udviklet sig til en vigtig hub for den internationale vindbranche, og blandt de ledende aktører i byen er den internationale vindkoncern Siemens Gamesa Renewable Energy. Koncernen har for nylig fremtidssikret sine produktionsfaciliteter på fabrikken i Aalborg, hvor man foruden serieproduktion også arbejder med udvikling og test af nogle af verdens største vindmøllevinger.

Hvis du hører nogen bruge ord som verdenselite og Aalborg i samme sætning, er der en vis sandsynlighed for, at de taler om vindbranchen.

Særligt inden for vindmøllevingetest er Aalborg og Nordjylland generelt en central hub, og det er da heller ikke tilfældigt, at en af byens absolut førende aktører inden for vindsektoren, Siemens Gamesa Renewable Energy, har placeret udviklingen af den internationale vindkoncerns hidtil største vindmøllevinge på hele 108 meter i netop Aalborg.

– Med den størrelse vinger, som vi har i dag – og i fremtiden kommer til at udvikle og producere – er det essentielt for os med direkte adgang til havnen og dermed de videre søveje, fortæller fabrikschef Peter Birkegaard.

Siemens Gamesa Renewable Energy beskæftiger næsten 1.600 ansatte på vingefabrikken i Aalborg Øst, der foruden produktion også rummer et stort vingetestcenter, som senest blev udvidet med verdens største vingeteststand tilbage i 2019. Siden har virksomheden så sent som i år yderligere fremtidssikret sine faciliteter i Aalborg med to spritnye produktionshaller på i alt 15.000 kvadratmeter.

Adgang til både viden og arbejdskraft

For Siemens Gamesa Renewable Energy betyder placeringen i Aalborg også, at man er tæt på en stor koncentration af viden og forskning inden for vindenergi.

Virksomheden har blandt andet et nært samarbejde med det internationalt anerkendte Aalborg Universitet, der er blandt verdens største forskningsinstitutioner på vindområdet:

– Vi har et godt og konstruktivt samarbejde med de mange uddannelsesinstitutioner i Aalborg, herunder Aalborg Universitet og Tech College. Derigennem har vi været i stand til at tiltrække kompetent arbejdskraft. Kombination af videns- og produktionskompetencer er det, der skal sikre, at vi fortsat er konkurrencedygtige i årene fremover, siger Peter Birkegaard.

Nærheden til universitetet kombineret med byens øvrige uddannelsesinstitutioner som Tech College og AMU betyder desuden, at virksomheden har succes med at rekruttere til både udviklingsafdelingen og produktionen, fortæller Peter Birkegaard.