CCUS: CO2-fangst, anvendelse og lagring
Hvis vi skal begrænse klimaforandringerne, er det helt afgørende, at vi opnår markante CO2-reduktioner via fangst, lagring og anvendelse – også kaldet CCUS. CCUS henviser til en række teknologier, der gør det muligt at reducere udledningen af CO2 fra store punktkilder, at lagre det sikkert og at genanvende det i nye former. Og her er Aalborg med i front.
-
CO2-reduktion
-
CO2-lagring
Knudepunkt for CCUS-værdikæden
Havnen i Aalborg er vokset til at blive et vigtigt vækstcenter inden for grøn energi, og i dag er området knudepunkt for Aalborgs samlede værdikæde inden for CCUS (Carbon Capture Storage and Utilisation).
Et bredt spektrum af virksomheder, netværk og forskningsinstitutioner samarbejder tæt om udviklingen af nye, innovative teknologier til fangst, anvendelse og lagring af CO2, der mest effektivt accelererer reduktionen af CO2-udledning både på kort og lang sigt.
Globalt samarbejde om klimaneutralitet
I 2020 blev FN-kampagnen “Race to Zero” lanceret for at opnå Paris-aftalens mål om klimaneutralitet i 2050. I den største globale alliance nogensinde er en lang række lande, byer, virksomheder, investorer og andre økonomiske aktører – svarende til næsten 25 % af den globale CO2-udledning – derfor gået sammen om at tage klima- og miljølederskab ved at ændre politik, teknologi og adfærd.
Og Aalborg er naturligvis med! Et bredt spektrum af virksomheder, netværk og forskningsinstitutioner samarbejder hver dag om udvikling af nye løsninger til CO2-fangst og -lagring ved blandt andet at binde kulstof i materielle og immaterielle produkter samt at bruge og genbruge alle former for energi på nye måder.
Kontakt os og hør mere
Brian D. Rasmussen
Mette Schmidt
Chief Technical & Sustainability Officer
Jesper Raakjær
Group Chief Visionary Officer, Professor
CO2-lagring som klimaværktøj
Det er politisk besluttet, at fangst og lagring af CO2 – også kaldet CCS – er et vigtigt værktøj til at sænke udledningen af drivhusgasser.
I følge FN’s klimapanel er det nemlig ikke nok at udskifte fossile energikilder, omstille bilparken, spare på energien eller sætte flere vindmøller og solceller op for at nå Parisaftalens mål. Vi er også nødt til at fjerne CO2 fra atmosfæren, og her er lagring i undergrunden en potent løsning.
Den danske undergrund er særligt velegnet til at lagre og indkapsle store mængder på grund af et tykt lag sandsten, og det skønnes at kunne medføre reduktioner i Danmark for i alt 3,2 millioner tons frem mod 2030.
Storskala CO2-modtageanlæg på havnen
Fidelis New Energy etablerer Danmarks første storskala modtageanlæg til håndtering af indfanget CO2 i havneområdet, og det forventes at stå klar i 2026.
Anlægget kommer til årligt at tage imod op mod fire millioner tons CO2, som efterfølgende skal lagres i undergrunden eller udnyttes til produktion af grønne brændstoffer. Modtageanlægget skal gøre Aalborg til ét af Europas førende knudepunkter inden for CO2-håndtering. Se mere om projektet.
Informativt website: CO2 i dybden
I Danmark er der allerede flere store CCS-projekter i gang. Blandt andet Fidelis New Energy’s modtageanlæg. Og der er flere på vej rundt omkring i Danmark.
Men hvorfor har CCS stort potentiale som klimaværktøj, og hvordan fungerer det? Det kan du lære mere på websitet CO2 i Dybden, der på baggrund af forskning og data fra officielle kilder og myndigheder giver indsigt og svar.
Kontakt os og hør mere
Brian D. Rasmussen
Mette Schmidt
Chief Technical & Sustainability Officer
Jesper Raakjær
Group Chief Visionary Officer, Professor