De fleste af os håbede på, at coronaen havde sluppet sit tag i den danske befolkning og det danske erhvervsliv, da smittetallet dykkede gevaldigt først på sommeren. I dag fylder corona-situationen imidlertid stort set lige så meget som i foråret – lidt mere end et halvt år efter vores samfund lukkede ned. Vi bakser stadig med pandemien, som påvirker vores liv på alle ledder og kanter, i privaten, på jobbet og socialt. Økonomisk har det haft store konsekvenser for det nordjyske erhvervsliv, hvor mange har mistet deres arbejde, og virksomheder kæmper for eksistensen.

Der er ingen tvivl om, at det har ramt Nordjylland hårdt, og vi vil sandsynligvis mærke det længe endnu, selvom vi langt hen ad vejen har håndteret corona-situationen bedre end frygtet. Spørgsmålet er: hvordan kommer vi godt ud på den anden side?

Kriser som denne kan gøre os usikre, fra lille Nordjylland til hele den vide verden – men én ting er sikker: Vi må ikke blive forsigtige, tilbageholdende og passive. Vi skal turde gribe stafetten og tage teten. Vi har længe talt om innovation og forandringsparathed, men har det ikke været vigtigt før, er det i dén grad blevet det nu.

Dygtige medarbejdere og virksomheder er en stor del af svaret. En opskrift på dygtige medarbejdere er uddannelser, der giver værdi for virksomhederne. Dem har vi brug for mere end nogensinde før. Det kræver et endnu stærkere samspil mellem uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet. Det er vores nye samarbejde mellem Professionshøjskolen UCN og Port of Aalborg et godt eksempel på. Sammen skal vi bl.a. se på behovene for nye forretningsmodeller. Her vil ny viden om f.eks. produktionsvirksomhedernes omstillingsevne være et helt konkret bud. Vi har her i foråret set, at vi har manglet værnemidler og været afhængige af udenlandske producenter, men globale forsyningskæder har vist sig at være særdeles sårbare for disruption. Vi ved ikke, hvad vi mangler næste gang, der sker noget i verden, men vi ved, at det er vigtigt, at vi kan producere det selv. Vi er med andre ord nødt til fremover at sætte øget fokus på forsyningsrobusthed i virksomhedernes værdikæder. Ud over at vi selv kan være leveringsdygtige i produkter, der akut kan blive brug for, vil det være med til at sikre indtægter for vores lokale virksomheder.

Potentialet er til stede. Vi har den nødvendige viden, ikke mindst via regionens store uddannelsesinstitutioner, vi har handlekraftige og innovative virksomheder, og vi har et stort antal ambitiøse og kreative medarbejdere. Vi har et unikt sammenhold på tværs af offentlige og private aktører. Erfaringerne viser også, at vi som danskere relativt hurtigt kan omstille os til nye måder at samarbejde på, og at nogle virksomheder meget hurtigt kan omstille produktionen.

Det skal vi udnytte, bl.a. ved at skabe nogle bedre rammer for vores virksomheder. Sammen skal vi se på, hvordan vi kan etablere en produktionsfacilitet, som ikke er målrettet en specifik produktion, men rummer maksimal agilitet og omstillingsevne til at imødekomme skiftende produktionsbehov som følge af f.eks. disruption i forsyningskæder. Så du den ene dag kan producere mundbind, når der lokalt er brug for det, og den næste dag håndsprit eller noget helt tredje, som vi akut står og mangler.

Det skal ske med udgangspunkt i Port of Aalborgs vækstende erhvervsområde i Aalborg Øst, der både er en erhvervspark og en fælles udviklingsplatform for virksomheder. Her skal etableres de fysiske faciliteter, der skal til for at sikre en agil produktion, et testlaboratorium for produktionsudvikling samt involvering af produktionsfaglig ekspertise fra UCN og AAU.

Det er en stor satsning, men i en krisetid som denne er der brug for, at vi sammen tør begive os ud på ukendt land – og på vejen derhen hjælper hinanden med optimisme og mod. Vi går gerne forrest.