Tall Ships Race-skibe skal danse limbo på Limfjorden undervejs til Aalborg

Når flere af verdens smukkeste sejlskibe i denne uge besøger Aalborg, er det kulminationen på mange måneders forberedelser. Det er nemlig ikke hverdagskost at få besøg af de tårnhøje skibe. Det har blandt andet været nødvendigt at lave nogle helt specifikke procedurer, for at de højeste skibe kan passere under de elledninger, der krydser Limfjorden ved Nordjyllandsværket.

Foto: Lars Horn

I weekenden forventes intet mindre end 750.000 besøgende at lægge vej forbi havnefronten i Aalborg og Nørresundby, når nogle af verdens mest imponerende sejlskibe besøger det nordjyske i forbindelse med Tall Ships Race – et arrangement der har krævet mange forberedelser og stor planlægning.

Og inden længe venter så en ny udfordring.

For før at de store sejlskibe overhovedet kan sejle ind til Aalborg, har det været nødvendig med særlig koordinering for passage af elledningerne ved sejlruten i Limfjorden, som fartøjer normalvis følger. Sejlskibene med de enorme master skal nemlig kunne passere under de elledninger, der går over fjorden ved Nordjyllandsværket lige øst for Aalborg.

– Følger man den normale sejlrende er elledningerne hævet 49 meter over vandet, hvilket ikke er tilstrækkeligt for de allerstørste Tall Ships Race-skibe, der tårner hele 58 meter i vejret. Det betyder derfor, at vi må lave nogle helt specifikke procedurer i samarbejde med blandt andre lodserne på fjorden, som de største skibe skal følge for at passere elledninger i en sikker afstand, fortæller havnekaptajn hos Port of Aalborg, Claus Rosenbeck. Han uddyber:

– Indsejlingen kommer til at ske med en stedkendt lods ombord, hvilket er et krav for skibe med så høje master. På den måde sikrer man, at skibene manøvreres sikkert ind til deres kajplads i Aalborg, hvilket altså er fast kutyme, når vi har med skibe i den størrelsesorden at gøre, forklarer han.

Koordineringen af indsejlingen er blot én af mange forberedelser. Foruden blandt andet at planlægge ankomsten af de mange skibe, har Port of Aalborg tidligere på året forestået en såkaldt oprensning af Limfjorden, hvor hele 56.000 kubikmeter sand blev fjernet fra fjordbunden for at sikre dybgangen til de store skibe.

For yderligere oplysninger kontakt venligst Claus Rosenbeck, Harbourmaster, Port of Aalborg A/S, tlf. 29 20 72 21, cr@portofaalborg.com