I Nordjylland har 12 private og offentlige aktører lagt en ambitiøs plan: Aalborg skal være nationalt testcenter for grønne, bæredygtige teknologier og dermed en vigtig del i at nå klimalovens mål om en 70 procent CO2-reduktion i 2030. Partnerne bag, der blandt andet tæller Port of Aalborg, Aalborg Universitet, Aalborg Forsyning og Aalborg Kommune, er nu klar med op mod fem milliarder kroner til projektet Green Hub Denmark, der forener erhvervsliv, 400 energiforskere, offentlige myndigheder og forbrugere i et storskala-testområde.

To af de fem milliarder går til Port of Aalborgs erhvervsområde på Østhavnen. Investeringerne skal blandt andet bruges på udviklingen af fremtidens grønne erhvervspark, og her er Port of Aalborg allerede godt i gang – blandt andet i form af en ny udstykning på 140.000 kvadratmeter, der efter planen skal danne grobund for et innovativt erhvervsområde med fokus på industrielle symbioser:

- Vi er stolte af at bidrage til et så ambitiøst projekt som Green Hub Denmark, der ikke alene skal bidrage til at gøre samfundet mere grønt og bæredygtigt, men også ventes at skabe helt op til 5.000 nye job over de næste 10 år, fortæller adm. direktør i Port of Aalborg, Claus Holstein, og fortsætter:

- Vores rolle bliver at udvikle et koncept for, hvordan man kan drive erhvervspark på en ny måde med fokus på symbioser og samarbejde. Det handler blandt andet om at tiltrække de rigtige virksomheder og placere dem strategisk i forhold til hinanden for derigennem at skabe de rette betingelser for et ressourceflow mellem parterne i forhold til blandt andet varme, el og køling samt affaldshåndtering. Udnytter vi ressourcerne bedre, er det godt for miljøet, men bestemt også for virksomhedernes økonomi.

Claus Holstein påpeger, at Port of Aalborg i forvejen står stærkt i forhold til den grønne dagsorden. Port of Aalborg har gennem flere år både initieret og deltaget i en række bæredygtighedsfremmende projekter som eksempelvis Miljø++, der netop har til formål at udvikle løsninger, der kan gøre Østhavnen til inkubator for bæredygtige løsninger og forretningsmodeller.

Derudover har Port of Aalborg især de seneste år investeret massivt i en række virksomheder på Østhavnen, der netop arbejder med grønne løsninger og teknologier.

- Vi skal stille gode rammer til rådighed, så innovative virksomheder, der bidrager med bæredygtighedsfremmende produkter og løsninger, kan trives og udvikle sig på havnen. Senest har vi eksempelvis investeret i en ny fabriksbygning til Blue World Technologies, der udvikler grønne drivlinjer til biler, siger Claus Holstein og fortsætter:

- Vi har også for nyligt investeret i en ny testhal til BLAEST, der lever af at teste vindmøllevinger, og samtidig har Siemens Gamesa Renewable Energy også styrket sine testfaciliteter på Østhavnen. Det sætter alt sammen en tyk streg under, at Aalborg er det sted i verden med den største koncentration af testfaciliteter for vindmøllevinger. Det er et rigtig interessant miljø, som vi meget gerne vil udbygge, så Aalborg bliver hub eller klynge for virksomheder, der arbejder med vindmølletest.

Bag Green Hub Denmark står

  • Aalborg Kommune
  • Port of Aalborg
  • Aalborg Universitet
  • DI Aalborg
  • Erhverv Norddanmark
  • ErhvervsNetværk 9220
  • Aalborg Forsyning